Uitgave December 2002

   

 

1

Compleet Handboek Ballonvaren

Door Luc van Geyte

 
        

Zojuist in Belgie verschenen, het boek "Compleet Handboek Ballonvaren". 

In dit boek lees je alles over :


- De geschiedenis van de ballonvaart
- Internationale wedstrijden van 1906 tot nu (bijgewerkt tot mei 2002)
- Techniek en uitrusting
- Technische ontwikkeling van de ballonnen
- Special Shapes


Het boek bevat de nodige info voor ballonvarend België en Nederland.
Normale verkoopprijs is 49,90 Euro
Verkoopprijs voor ons : 40,00 Euro (= ong. 20% korting)
Hier komt nog wel de administratie en verzendkosten bij.

Dus, ben je nog op zoek naar een geschenk voor de crew, sponsor, ...

Laat dan iets weten.
Bestelling enkel via
email met vermelding van aantal, adres, evt. BTW-nummer.

     
 

2

SkyDyes! Balloons

 

    

SkyDyes! is een overeenkomst aangegaan met Lindstrand Balloons om 'Batik' geverfde ballonnen te gaan produceren over de gehele wereld. Lindstrand voorziet SkyDyes! van voorgesneden stukken ballonstof welke door hun worden gebatikt en daarna terug worden gestuurd naar de ballonfabriek. Daar wordt de ballon dan volledig in elkaar gezet. Het idee van SkyDyes! is geinspireerd op de dromen van Jonathan Wolfe. Hij realiseerde zijn droom toen hij reeds in 1995  zijn eerste gebatikte ballon maakte genaamd "Julia Dream". 

Wolfe richtte SkyDyes! op om deze schoonheid en zijn creativiteit over de hele wereld te laten zien. Het team is ongeveer 3 tot 6 weken bezig om de stof geverfd te krijgen waarna alles nog in de fabriek in elkaar moet worden gezet. Het resultaat mag er zijn en is zeer zeker uniek te noemen. De "Gloria Caeli" welke op de foto hierboven staat is al op diverse internationale ballonevenementen te zien geweest. Een ballon met een hoog kostenplaatje maar dan heb je ook wel iets bijzonders. Zoals je op de tekening hiernaast ziet zijn de combinatie mogelijkheden bijna onuitputtelijk. Alle verdere informatie en contactadressen vind je op de website van SkyDyes! Men biedt er zelfs prachtige T-shirts aan uiteraard verfraaid met dezelfde verftechniek.

        
 

3

Ballonvaardersdag KBBF Belgie

Verhaal en foto's van Christian Blancquaert

 
   

Velen waren al dagen in verwachting naar de tweejaarlijkse ballonvaarders dag van de Koninklijke Belgische Ballon Federatie. Waarom? Wat een vraag als je weet dat de vele ballonverzamelaars stonden te trappelen om hun nieuwe aanwinsten en allerlei ballon info en fotomateriaal tentoon te spreiden voor het goedkeurende oog van de bezoekers. Dit jaar waren we te gast in de Stadsfeestzalen van Sint – Niklaas, een zee van plaats die als alles tentoon stond toch een mooi gevuld decor was waar verzamelaars, ballondealers, toeleveranciers van ballonvaartbenodigdheden als zijnde radio’s, trailers en jeeps eveneens hun plaatsje vonden. De ballondealers hadden hun uiterste best gedaan met dealers van Ultra Magic ,Cameron, Schroeder, Kubicek, Lindstrand, Thunder and Colt was er keuze. 

Uit Spanje was Mr.Carles Llado Costa Commercieel directeur van Ultra Magic persoonlijk aanwezig en voor Kubicek kwam uit het verre Czech Republic Mr. Michel Suchy, ook voor Schroeder kwamen mensen over om het prachtige materiaal te showen. Jeeps waren te kijk en te keur alsook trailers. Radiofanaten konden inlichtingen inwinnen bij een verdeler en zelfs een stand met champagne was ter plaatse, een persoonlijk etiket voor de ballon en piloot kon je worden voorgesteld. Bij dit alles was dan ook de Internationaal getinte standen van de verzamelaars een aantrekkingspool, thuisland België met de Ballonshop van de Federatie en met diverse vertegenwoordigers mocht er collega’s uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg en zelf eentje uit Italië (vertegenwoordigd door Mevr. Caroline De Nobele) verwelkomen. Dat het er op een gezellige manier aan toe ging kan U raden. Er werd geruild, gekocht verkocht dat het een lieve deugd was, je kon het zo gek niet opnoemen of je vond er iets van terug, informatief zijn deze verzameldagen een bron van inspiratie hoe men zijn collectie kan uitbreiden en sturen.

De verscheidenheid der getoonde objecten mag best uniek worden genoemd, een stukje ballonvaart geschiedenis, Zeppelins incluis tot het hedendaagse op ballonvaartgebied kon je terugvinden op de standen, leerrijk voor groot en klein, want promotie is er zeker gemaakt voor onze hobby, sport of job en ditmaal in positieve zin. Gelukkig waren we ook met de aanwezigheid van Dhr. D.Berger en echtgenote als afgevaardigde van de Franse Ballon Federatie, Daniel stond erop aanwezig te zijn op dit evenement, hij was dan ook een tevreden man die terugreisde naar de streek rond Parijs. Als ik hem mag geloven komt er op een dag ook een Franse ballonvaartdag. Hij niet alleen maar twee andere collega’s uit de streek rond Lille, Arras vonden de weg naar de feestzalen en vul dit aan met Mr C.Happ uit Köln met zijn pincollectie en onze Nederlandse vrienden uit Oosterwolde dan weet eenieder dan de ballonvaarders dag mag beschouwd worden als een geslaagde afsluiter van dit ballonvaart seizoen 2002, afgesloten met een prachtig Internationaal gezelschap dat weergeeft dat ballonvaren geen grenzen kent. Voeg er nog de muzikale afsluiter bij met een hapje en drankje en we kunnen al dromen van 2004. 

Christian Blancquaert

      
 

4

Balloonpilots Beware ! . . Ton is in the Air

 
      

Ballonpiloot Ton Rentier heeft een prachtig nieuw speeltje, een heuse Boeing 747 - 400 met een startgewicht van maar liefst 396.900 kg. Mocht je ballon tijdens de vaart ineens volledig in de schaduw komen te liggen, kijk dan maar uit. Voorheen moest hij het doen met een kleine 767 maar nu is hij weer helemaal tevreden. Ton is een bekende Nederlandse ballonpiloot en zit in de organisatie van het "MidZomer Ballon Festival" op het Vliegveld van Hilversum waarvan trouwens het inschrijfgeld verlaagd is naar  € 50,- per team. Info over dit evenement in de vorige Hot Air.

      
 

5

In Vogelvlucht over Nederland

Verhaal en foto's van Henri van Bommel

 
      

Ik ontmoette Henri van Bommel en zijn crew afgelopen zomer tijdens mijn vakantie in het zuiden van Nederland en leerde hen kennen als zeer sympathiek gezelschap. Toen Henri mij vol trots vertelde dat ze hun eerste Long Jump over Nederland hadden gemaakt vroeg ik natuurlijk direct om een vaartverslag voor dit Magazine. Henri klom onmiddelijk in de pen en zette één van zijn mooiste vaarten op papier.


Op 22 november 2002 maakte ik samen met mijn broer, Hans van Bommel, en ons volgteam mijn eerste longjump over Nederland met een heteluchtballon, de PH-IVO. Een vaart om nooit te vergeten. De longjump spelregels zijn vastgelegd door de Dutch Balloon Competition Club, de DBCC. De opdracht komt er op neer dat men met een heteluchtballon hemelsbreed een zo groot mogelijke afstand af moet leggen, zonder tussenlandingen, waarbij start en landing op Nederlands grondgebied plaatsvindt. Voor meer informatie hierover zie de website van de DBCC

Het volgteam bestond uit John Eikelenboom (navigatie en communicatie) en Frans van Tilburg (chauffeur). Daarnaast fungeerde Ton Janssens als thuisbasis om ons op de hoogte te houden van de actuele weersontwikkelingen tijdens de vaart. Per uur werd de laatste informatie aan het volgteam telefonisch uitgewisseld waarna deze via de radio aan ons in de ballon werden doorgegeven. Hierdoor waren wij continu op de hoogte van neerslag- en wind informatie. Hoewel een longjump sterk lijkt op een gewone ballonvaart komt er bij de vaartvoorbereiding heel wat meer kijken. Allereerst moet het weer geschikt zijn gedurende een volledige dag. Daarvoor had ik het weer een paar weken stap voor stap gevolgd. Op zaterdag 17 november moest ik de vaart afzeggen omdat het die dag mistig bleek te zijn terwijl wind en neerslag condities prima waren.

Uiteraard werd ik ondersteund door meteorologen van het KNMI waaronder Henk Huizinga. Eindelijk was het zover, ook Henk zag het zitten om op vrijdag 22 november te vertrekken. De  wind zou vrij zuidelijk zijn en vertrek vanaf Someren zou mogelijk zijn. Bij de laatste check op de 22ste om 5 uur in de ochtend bleek de wind toch iets zuidwestelijker dan verwacht. Ik besloot daarom uit te wijken naar Eersel. Dit zou mij meer speelruimte geven, zoals meer snelheid zonder in Duitsland te belanden. De wolkenbasis lag op 2500 voet. Dit was voldoende omdat de windsnelheid op 1000 voet meer dan 20 knopen bedroeg. Aan het einde van de daglichtperiode werd een afnemende wind verwacht. Dit was prettig in verband met de landing.  

Zoals gebruikelijk meldde ik de vaart aan bij DutchMil en diende ik een vliegplan in bij de Flight Information Office in Amsterdam. Ook sprak ik met de verkeerleiding van de vliegvelden waaronder Eindhoven, Volkel en Twente welke ik mogelijk zou kruisen. Dit in verband met eventuele speciale instructies vooraf. Er waren geen problemen. Men gaf mij de gebruikelijke instructies zoals uiteraard radiocontact bij het binnenvaren van de controlezones. Eindhoven wilde telefonisch contact voor vertrek vanaf Eersel. Om een zo groot mogelijke afstand af te leggen is naast de vaarsnelheid ook een zo groot mogelijke vaartijd van belang. In de ideale situatie neem je zoveel gas mee dat je de gehele daglichtperiode kunt varen. Uiteraard ben je gebonden aan bepaalde maxima. 

Deze worden bepaald door de ballon en de omgevingstemperatuur. De ballon waarmee wij gingen longjumpen, de PH-IVO, is een Schroeder van 2600m³ met, voor deze vaart, 340 liter gas aan boord. Dit zou ons volgens berekening bij 10 graden omgevingstemperatuur een endurance van ruim 7 uur opleveren. De gemiddelde enveloppetemperatuur zou 66ºC bedragen waarbij de starttemperatuur 79ºC bedroeg. Mooi meegenomen, deze berekeningen bleken achteraf prima te kloppen. 

Al met al bereikten we dat we ruim beneden de maximum load vertrokken met voldoende gas en er was zelfs nog wat plaats voor een paar boterhammen met kaas. Ook werd een geheim wapen, een emmertje met papieren zakken, aan boord plaatst. Achteraf bleken we het geheime wapen niet nodig te hebben. Doordat we tijdens de vaart gas verbruikten verminderde het gewicht en was de ballontemperatuur bij de landing 59ºC. Een makkie voor de ballon dus. De ochtend voor vertrek. De wekker stond op 5:30 uur. Niet nodig want ik stond om 5 uur al naast m’n bed. Eerst naar buiten gekeken en koffie gezet. Daarna aan de slag. De beschikbare meteoinformatie werd geraadpleegd. Het bleek al snel dat mijn voorgenomen vertrek locatie, Someren, niet optimaal meer was. De wind bleek zo’n 20 graden ruimer dan verwacht, 210 in plaats van 190 graden.

Op de hoogte waar ik voldoende snelheid dacht te hebben was de wind zo’n 215 graden. Na overleg met de meteo bleek vertrek vanuit Eersel dan ook een betere optie. Dus werd de FIO gebeld en ons vliegplan lastminute gewijzigd. Ik zou nu zowel door de Eindhoven CTR als de Volkel CTR varen. De verkeersleiding gaf groen licht. Op het startveld aangekomen werd eerst een pilotballon opgelaten. De windrichting klopte volgens plan en de hoek waarmee hij vertrok gaf aan dat er zo’n 10 knopen wind stond.. Daarna hebben we met z’n 4tjes de mand opgebouwd en al snel kregen we hulp van een belangstellende uit de buurt. Eindhoven toren werd gebeld en we kregen toestemming om rond kwart over negen op te stijgen gevolgd door radiocontact op 500 voet. 

Frans aan de ventilator, Hans aan de kroonlijn en John met helper aan de mond. Het leek nog steeds op een gewone ballonvaart. In plaats van passagiers hadden we gastanks aan boord. De ballon werd gevuld bij een stevig windje. Dit met plezier want zo kwamen we ten minste nog ergens. Even strak aan de quickrelease, de ballon op zo’n 85ºC en weg waren we. Op weg van nabij de Belgische grens  naar onbekende bestemming, ergens in het noorden van het land was het plan. Er steeg juist een verkeersvliegtuig op. Dit stimuleerde me om op 300 voet de toren al op te roepen. Het liep gesmeerd, toestemming “1000 voet or below” was een goed begin.  We gingen op zo’n 2 km afstand parallel aan runway 025 van Eindhoven Airport. (foto rechts) Hierdoor waren 3 binnenkomende vliegtuigen prima in zicht. 

De verkeersleider vroeg wanneer we van plan waren om te landen. Over zo’n uurtje of 6 was het antwoord. Laat maar zitten dacht hij waarschijnlijk en antwoordde “ Report when approaching Veghel”. Voordat we zover waren kregen we de opdracht om over te schakelen naar de toren van Volkel. Al snel bleek waarom, twee F16’s stegen op en ze zwaaiden vriendelijk naar ons met een vijftal snelle rolroer bewegingen waarna ze met de afterburner aan loodrecht in de wolken verdwenen. Het bericht was duidelijk, zij konden sneller. Maar toch, we kregen er zin in en gingen wat hoger varen om iets meer snelheid op te pikken. We bereikten ter hoogte van Uden zo’n 22 knopen, rond 40 km per uur.

Via de aanleg van het nieuwe A50-deel gingen we rond 11 uur over de Maas. Een prachtig gezicht was het kasteel van Wiechen, omgeven door haar grachten en vergezeld van een mooie windmolen. Hier verlieten we het Volkel controle gebied en we waren voor het eerst zo vrij als een vogeltje in klasse-G luchtruim. Het wolkendek limiteerde die dag onze vaarhoogte zodat we op zo’n 1500 voet onze vaart continueerden. Bij Beuningen staken we de Waal over terwijl we Nijmegen rechts van ons lieten liggen. De brug naar Arnhem was rechts in zicht terwijl we links van ons de A50-brug zagen liggen. De crew meldde dat ze ons vanaf de parkeerplaats aan de A50, juist voorbij de A15-afslag, in zicht hadden. Alles liep gesmeerd. De uitwaarden beneden ons zagen er nat uit en aan landen werd dus niet gedacht. 

Gewoon verder varen via Elst naar Arnhem was een veel betere optie. Het Gelredome-stadion lag precies in onze vaarrichting en we hadden zo op de grasmat kunnen landen. (foto boven) Maar ja, tussenlandingen zijn tijdens een longjump niet toegestaan.. In plaats daarvan werd dus een foto gemaakt. Het gras lag binnen in plaats van buiten die dag. In Arnhem was het markt dus ik neem aan dat we daar nog wel een paar getuigen op zouden kunnen roepen. Nog even een blik naar de binnenplaats van het politiebureau van Arnhem en de reis ging verder over de prachtige Veluwe.

Nu blijkt hoe divers ons land er uit ziet. Van de Brabantse bossen en weilanden omgeven door boomrijen gevolgd door het land van Maas en Waal waarna de Veluwe de grens vormt naar een uitgestrekt landschap met daarin hier en daar een stadskern. Bij Eerbeek gingen we wat lager varen om onze koers wat naar links bij te sturen zodat we meer afstand binnen Nederland voor ons hadden liggen. Ter hoogte van Deventer was er voldoende bijgestuurd en konden we weer klimmen. Kunstijsbaan “De Scheg” trok duidelijk de aandacht en we zagen schaatsers hun baantjes trekken. De snelheid was afgenomen tot zo’n 30 km per uur maar we konden helaas niet hoger gaan varen in verband met de wolkenbasis en een ruimende windrichting bij toenemende hoogte. Via Raalte en de molen bij Ommen gevolgd door Dedemsvaart om 14:30 uur, passeerden we Hoogeveen. 

Radiocontact werd gelegd met Hoogeveen-Radio omdat we de extended centreline van de grasbaan aan de oostzijde doorkruisten. Inmiddels werd onze gasvoorraad minder, de laatste twee tanks waren aangesloten, en we gingen ter hoogte van Witteveen rond 15:30 uur even wat lager varen op zo’n 400 voet om te kijken wat onze landingsrichting en snelheid zou worden. Een iets gekrompen wind met zo’n 5 knopen voorspelde een ideale landingssituatie. Snel weer naar boven om nog even de laatste kilometers eruit te persen. 

Met zo’n 20 km per uur moesten we het doen. Bij Orvelte gingen we wat lager om een veld aan te varen voor de definitieve landing. We kwamen nog over een prachtige groep typisch Drentse boerderijen waarna voor het kanaal een krap maar mooi weilandje werd gekozen voor een staande landing als afsluiting van de vaart. Na 6 uur en 45 minuten stonden we rond 16:10 uur met beide voeten aan de grond en konden terug kijken op een prachtige ervaring en een geslaagde vaart. De crew was uiteraard bij de landing aanwezig, dit zijn we van ze gewend. Een collegapiloot, Joop Buunk, had ons in het oog gekregen en was ons gevolgd vanaf Hoogeveen. Hij was bij de landing aanwezig en hielp ons na kennismaking even mee inpakken. Tijdens zonsondergang verlieten we het touristisch dorpje Orvelte. 

De 3 uur durende terugreis naar Someren, de thuisbasis, kon beginnen. Ook voor de crew en de thuisbasis was het een spannende dag geweest. Rond 21:00 uur thuisgekomen werd er uiteraard een drankje ter afsluiting van de lange onvergetelijke dag genuttigd. Eenmaal in bed koste het me niet langer dan een paar minuten om in slaap te vallen. Even dacht ik nog, het wordt zondag mooi weer met zuidenwind en goed zicht, zal ik het nog eens proberen? ... no way, het is mooi geweest. De afgelegde track bedroeg 223km volgens de Garmin Vista GPS.  Nu is het de beurt aan collega-teams om voor 31 maart 2003 onze hemelsbrede afgelegde afstand van 190 km te verbeteren. Daarbij wens ik hun namens ons volledige team alle succes toe. Zodra wij de hoofdprijs, een koffiemok is mij verteld, in gevaar zien komen zullen we uiteraard alles in het werk zetten om deze alsnog te veroveren.              Henri van Bommel (HotBalloon)

       
 

6

Wedstrijdregels Long Jump (Nederland)

 
      

Zit je na het lezen van bovenstaand verhaal op het puntje van je stoel en popel je van ongeduld om dit ook eens te gaan proberen, weet dan dat je nog steeds mee kunt doen met deze leuke wedstrijd. Tot 31 maart 2003 kun je een poging doen om een zo groot mogelijke afstand af te leggen tussen een start- en landingsplaats binnen de Nederlandse landsgrenzen (onderweg een stukje Duitsland of België meepikken mag, zolang je maar weer in Nederland landt, maar landen in de Waddenzee is Out of Bounds!). Al je flessen, een lunchpakket, GPS met nieuwe batterijen en een dikke jas mee aan boord, en gaan... De Britten die het idee voor een Long Jump het eerst hadden, noemen het de meest ingewikkelde manier om een koffiemok te winnen. De Long Jump is al begonnen, want hij loopt officieel vanaf 1 november. Je kunt je echter gedurende de wedstrijdperiode nog inschrijven, mits je dat maar doet voor je feitelijke poging. Zie ook de nieuwe regels zoals hieronder beschreven. Alle verdere informatie vind je natuurlijk op de site van de Dutch Balloon Competition Club.

 

THE DBCC LONG JUMP 2002/03 WEDSTRIJDREGELS

 

1. Deelname

Iedere gebrevetteerde ballonvaarder mag met elke hetelucht ballon meedoen.

2. De uitdaging

De ballonvaarder die absoluut gezien de langste afstand binnen de landsgrenzen van Nederland aflegt in een non-stop ballonvaart, gemeten op de kaart in een rechte lijn, is de winnaar van de DBCC Long Jump 2002/03.

3. Categorieën

Er zijn geen categorieën van deelname: alle formaten van ballonnen zijn toegestaan. De winnaar is de piloot, die absoluut gezien de langste afstand heeft afgelegd.

 

Op de foto rechts mijn eerste Long Jump ervaring in 1994 vanuit Vaals als crew bij piloot J.F. uit O. (foto)  De eerste reactie na de landing in het Friese Moddergat ......'t was KOUD ! ! ! Een enorme afstand waarmee we direct op de eerste plaats stonden . . . totdat enkele dagen later piloot P.K. uit het friese J. het nodig vond om toch nog een paar kilometer verder te Jumpen.

Piloot J.F. uit O.  Foto: Bennie Bos

4. Wedstrijdgebied

Het wedstrijdgebied bevat het complete Nederlandse grondgebied minus 1 km binnen de grens. Binnen deze strook van een kilometer breed is er wel een score, maar de extra afgelegde afstand wordt niet meegerekend.

5. Wedstrijdperiode

De wedstrijd begint op vrijdag 1 november 2002 vanaf begin VFR-tijd en eindigt op maandag 31 maart 2003 einde VFR-tijd. Elke poging / opstijging in deze periode kan in aanmerking komen. Meerdere pogingen zijn toegestaan.

6. Verantwoordelijkheden

Elke deelnemer is zelf verantwoordelijk voor alle (juridische) consequenties van zijn of haar Long Jump poging.

7. Tussenlandingen

Tussenlandingen zijn niet toegestaan.

8. VFR-tijden

Alleen vaarten gedurende de officiële daglichtperioden zijn toegestaan.

9. Jury

Een deskundige en onpartijdige jury beoordeelt de rapportageformulieren van de deelnemers en bepaalt de eindresultaten. De beslissing van de jury over het eindresultaat is definitief en bindend.

10. Rapportage

Elke deelnemer verplicht zich om het rapportageformulier plus een verslag uiterlijk 15 april 2003 te sturen aan het secretariaat van de DBCC, p/a Vianenstraat 8 4861 TJ Chaam, ongeacht de afgelegde afstand of het feit dat geen poging is gedaan.

11. Wedstrijdkaart

De officiële wedstrijdkaart is de 1:100.000 kaart met UTM-grid van de Topografische Dienst in Emmen. De afgelegde afstand zal worden berekend met behulp van een GPS tussen de coördinaten van opstijgplaats en landingsplaats.

Voor de coördinaten dient eerst het coördinatiepunt van de verticale grid-lijn te worden gegeven ("eastings"), daarna het coördinatiepunt van de horizontale grid-lijn ("northings"). Voor deze beide coördinaten worden de twee cijfers gegeven van de grid-lijn plus twee cijfers "achter de komma". VOORBEELD: De KNMI Meteomast tussen Cabauw en Lopik heeft de volgende coördinaten: 3243/5970.

12. Bewijs

Het is aan de deelnemende ballonvaarders om de jury te overtuigen van de afgelegde afstand. De basis van het bewijs is het officiële rapportageformulier, dat zo nauwkeurig mogelijk dient te worden ingevuld. Elk aanvullend bewijsmateriaal is van harte welkom: foto’s, kaarten, getuigenverklaringen (met vermelding van datum, tijd, naam, adres en telefoonnummer), barograafuitdraai, vaartregistratieformulier, etc.. Te laat ingeleverde formulieren, onduidelijke of ongeloofwaardige bewijsmaterialen worden door de jury uitgesloten van kwalificatie.

Mandje brandstof !!!

Foto: Bennie Bos

13. Winnaars

De winnaars krijgen voor 15 mei 2003 schriftelijk of telefonisch bericht. Het eindresultaat zal worden bekend gemaakt voorafgaande aan de einduitslag van het NK-Ballonvaren 2003 en in de CC-Info en Ballonstof worden gepubliceerd. Elke deelnemer ontvangt dan ook een gebundeld exemplaar met alle verslagen.

14. Deelname en entry fee

Deelname staat open voor alle DBCC-leden en voor andere ballonvaarders hetelucht met een Nederlands brevet. De entry fee bedraagt: voor leden van de DBCC € 40 voor niet-leden van de DBCC € 50 Het totaalbedrag dat binnenkomt aan inschrijfgeld zal worden besteed aan dekking van de kosten en aan de aanschaf van prijzen. Het inschrijfformulier moet 1 week vóór de 1e poging (liefst per post) zijn ontvangen door het secretariaat DBCC, p/a Vianenstraat 8 4861 TJ Chaam, telefoon 0161-496010. Het inschrijfgeld dient uiterlijk 1 week voor de eerste poging te zijn bijgeschreven op het bankrekeningnummer van de DBCC 3822.45709 onder vermelding van "deelname Long Jump 2002/03" plus naam van de deelnemer.

     

15. De prijzen

Er zullen in totaal drie prijzen worden toegekend voor de volgende plaatsen: eerste prijs, tweede prijs en een bijzondere prestatieprijs.

We wensen je veel plezier bij de voorbereiding en uitvoering van de Long Jump 2002/03 en een veilige landing ! ! !


Alle info op de website van de DBCC en ik ben benieuwd wie mij het volgende vaartverslag (met foto's) stuurt. 

 

In Belgie is men inmiddels ook zeer actief aan het jumpen geslagen. Vorige week werd er voor het eerst in de geschiedenis met een Special Shape gejumpt. Deze ballon met het kenteken OO-BPO werd gevaren door Geert Wolvelaer en hij beloofde mij een volledig vaartverslag na afloop van de wedstrijdperiode. Collega piloten van hem zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar zijn afstand en Geert wil ze graag nog even laten zweten.

       
 

7

QinetiQ1 Project

Foto's: QinetiQ

 
    

Enkele nieuwe foto's van het QinetiQ1 project waarvan ik onlangs al meldde dat deze enorme klus is uitgesteld tot het voorjaar van 2003 waarbij de piloten Andy Elson en Colin Prescot met een gigantische ballon van 400 meter hoog naar de ongekende hoogte van 40 kilometer gaan.

    

De koningin op bezoek Capsule in de takels "Splash" test
Piloten in de drukcabine Andy Elson en Colin Prescot De open capsule

Brian Jones is opgenomen in het QinetiQ1 team als Mission Control Director. Als Andy Elson en Colin Prescot in het voorjaar van 2003 met hun enorme ballon zullen starten vanaf de kust van St. Ives, Cornwall,  zal Brian Jones de sleutelfiguur zijn tussen het controle centrum en de beide piloten aan boord van de ballon. Brian zal tevens het aanspreekpunt zijn voor de wereldpers waaraan hij regelmatig de laatste stand van zaken zal doorgeven. De wetenschappenlijk en technologische firma QinetiQ (spreek uit als: ki-né-tik) geloven dat Brian een waardevolle aanvulling is in het team. Door zijn eigen mediaspektakel na het omvaren van de aardbol samen met Bertrand Piccard in de Breitling Orbiter 3 is hij natuurlijk dé man die veel pers achter zich aan krijgt. "Bij alle extreme ballonavonturen vragen we het uiterste van ons ballonmateriaal maar dit QinetiQ project tilt alles op een nog hoger voetstuk" aldus Brian Jones. Hij kwam in 1986 in aanraking met ballonnen na 13 jaar gediend te hebben in de Royal Air Force. Met meer dan 5000 vaaruren op zijn naam werd hij in 1993 ballon examinator en training official voor de BBAC in 1994, verantwoordelijk voor de training van alle Britse ballon instructeurs. In 1997 nodigde Cameron Balloons Brian uit om te helpen bij de organisatie van het Breitling Orbiter 2 project en hij werd assistent van Alan Noble als Flight Controller voor deze vaart. In 1998 werd hij aangewezen als project manager voor de productie van de capsule van de Breitling Orbiter 3 en diende hij tevens als back-up piloot. Het vervolg daarvan was dat hij uiteindelijk werd gekozen als piloot op de legendarishe vaart die begon in Chateau Doex in Zwitserland op 1 Maart 1999 waarbij hij samen met Bertrand Piccard in de Breitling Orbiter 3 opsteeg en 20 dagen later weer landde in Egypte. Ze hadden de eerste non-stop ballonvaart rond de wereld gemaakt.

 

8

Ingezonden Foto's

 
      

Een paar prachtige foto's gemaakt door Ben Bläss tijdens een schitterende ochtendvaart

      

Rien Jurg Promotions stuurde deze foto's van de PH-OUN en de PH-OBF tijdens hun vaarten in Chiang Mai, Thailand

      
 

9

Een Liefdesverklaring aan de Gasballon

door Volker Löschhorn van de Ballonsportgruppe Stuttgart e.V.

 

     

Heteluchtballonnen zie je bij mooi weer bijna dagelijks voorbij komen. Gasballonnen zie je echter uiterst zelden, waarom is dat?  Veertien dagen nadat men met de eerste Heteluchtballon was opgestegen, ging de eerste Gasballon het luchtruim in. Dit was in 1783. Bij de Heteluchtballonnen bestond het omhulsel uit papier of ander brandbaar materiaal waarbij constant het gevaar op de loer lag dat de ballon vlam zou vatten door de aanwezige brander. Men was er al gauw achter dat Gasballon varen veel veiliger was dan varen met een Heteluchtballon (toendertijd). Voor een periode van bijna tweehonderd jaar werd er bijna hoofdzakelijk met Gasballonnen gevaren en het lichte gas wat men nodig had was in de vorm van kook en lichtgas in ruime mate aanwezig in alle grote steden. Toen echter in de jaren zestig van de vorige eeuw het lichtgas werd vervangen door het veel zwaardere en voor gasballonnen ongeschikte aardgas bleven er nog maar weinig vulplaatsen over in de buurt van chemische fabrieken. Daar werden dan de Gasballonnen met het lichtste gas, waterstof, gevuld. Omstreeks diezelfde periode begon de terugkeer van de Heteluchtballonnen. Door de ontwikkeling van de chemische industrie had men nu de beschikking over onbrandbare stoffen en dankzij propaangas als energiebron welke zonder problemen kon worden getransporteerd en de nodige warmte kon leveren om te varen.

De moderne Heteluchtballon kon makkelijk worden bediend en kon starten van elk veld wat maar een beetje groot genoeg was. Hierdoor ontstond een snelle groei van deze ballonnen. Heden ten dage zijn er in Duitsland ongeveer 1500 Heteluchtballonnen welke jaarlijks zo'n 50.000 vaarten maken terwijl de 40 Gasballonnen op een aantal van 600 komt. Waarom dan nog steeds met Gasballonnen varen terwijl Ballonvaren op Hetelucht veel gemakkelijker is ? Omdat er een groot verschil is tussen Ballonvaren en Ballonvaren. Gasballonnen en Heteluchtballonnen verhouden zich als zeilboot en motorboot, als fiets en brommer, als zweefvliegtuig en motorvliegtuig en omdat een Gasballonvaart een éénmalige belevenis is. Geen ander luchtvaartuig biedt dezelfde rust want er bevind zich geen energiebron aan boord en ook geen aandrijving. In een Gasballon kun je een kikker op de grond vanaf een hoogte van twee kilometer horen kwaken, de vogels horen fluiten, het lawaai van de autobaan voelen. In een Gasballon voel je je als een deel van de hemel want een Gasballon beweegt zich met de atmosfeer mee en reageerd op de kleinste verandering van de zonnestralen. De ballon is zeer diskreet, hij maakt geen enkel lawaai omdat hij drijft op het gas in de enveloppe. Gasballonvaren is, weinig doen maar heel veel denken en proberen een luchtvaartuig met een eigen wil te begrijpen. Gasballonvaren is: Einfach Klasse !!!

     
 

10

Nederlandse ballonnen te koop

 
     

De ballon links, de PH-ABS, is in 1993 gebouwd en heeft sindsdien ongeveer 350 uur gevaren. Deze Thunder & Colt 90A is compleet met mand, branders en vier gasflessen. De reclame mag op de enveloppe blijven staan. Info bij Jan Hubers


De rechter ballon, de PH-RDA, is in 1990 gebouwd en heeft sindsdien ongeveer 100 uur gevaren. Deze Cameron VIVA-77 heeft het afgelopen jaar niet gevaren, waardoor deze momenteel geen geldige BVL heeft. Compleet met enveloppe, mand, branders en vier gasflessen. Vraagprijs € 12500.--, exlusief BTW. Informatie: Piet ter Veen

   
 

11

Nieuwe ballonnen

 
      

Visual A: Cameron Balloons UK

Visual B: Cameron Balloons UK

Foto C: Kubicek

            

Foto D: Bennie Bos (Lorraine 2001)

Visual A: De splinternieuwe aanwinst voor het Ballonvaartcentrum Van Manen uit Barneveld, de grote Cameron A-300 met het kenteken PH-BVM

Visual B: Een prachtige nieuwe Cameron voor de firma Snow Business uit Engeland. Deze firma maakt sneeuw voor de filmindustrie en was onder andere verantwoordelijk voor de sneeuw in de nieuwste James Bond film "Die Another Day".

Foto C: De eerste "Warsteiner" van het merk Kubicek is uit de fabriek gerold en gaat naar Marc Sevrin in Belgie.

Foto D: Henri van Bommel van HotBalloon heeft deze Engelse Demonstrator gekocht. Het is een Lindstrand 105A (2970m3) met 2 Turnvents en Quickvent, heeft 80 uur gevaren, en wordt door Lindstrand dealer AdBallon geleverd begin 2003. De ballon krijgt de registratie PH-BLN. Deze ballon kwam ik toevallig vorig jaar tegen tijdens mijn bezoek aan Lorraine 2001.

En . . . . . ik kan alvast melden dat er volgend voorjaar in Nederland een splinternieuwe Special Shape onder beheer van Ballooning Company VOF het luchtruim in gaat, zodra ik hier meer over mag vertellen lees je het natuurlijk bij Hot Air Magazine.

        
 

12

Prachtige Shape van Kubicek

Visual, tekening en foto's: Kubicek

 
     

Een prachtige splinternieuwe Special Shape is afgelopen week afgeleverd door de Kubicek fabriek uit de Czech Republic. Het is een replica van de St. Gallen kathedraal in Zwitserland. De orginele baroque kathedraal is gebouwd door Celestin Gugger von Staudach in de jaren 1755 tot 1766 en daarvan heeft Kubicek nu een echte ballon gemaakt onder de naam "Flying Kathedral". De ballon krijgt het type "BB Gallen" en het serienummer 200. De eerste testvaart is gemaakt op 1 december en dit meesterwerkje gaat gevaren worden door Bruno en Marlies Naegeli, zeer bekende namen want deze zelfde mensen zien we natuurlijk regelmatig met de prachtige "Orient Express". De eigenaar van de ballon is Patrik Schmidle, de Kubicek dealer in Zwitserland. Deze statige kathedraal is het grootste en gecompliceerde project tot nu toe voor Kubicek. De ballon zal onder andere worden gebruikt als een deel van de festiviteiten rond het tweehonderdjarig jubileum van het St. Gallen Kanton. De ballon zal door heel Zwitserland gaan varen om het Kanton, de stad zelf en natuurlijk de baroque kathedraal te promoten welke midden in een speciaal restauratie project zit en inmiddels op de lijst van Wereld Historische gebouwen staat bij UNESCO.

     

Even wat technische gegevens: 

de orginele kathedraal is 80 meter hoog, 58 meter breed en 103 meter lang. De ballon is 31 meter hoog, 15 meter breed en 26 meter lang. De ballon heeft een inhoud van 3.100 m3 en weegt 250 kilo. Er is 2,9 kilometer stof gebruikt en het beschilderde gedeelte bedraagt 1.600 vierkante meter. het draagvermogen is groot genoeg voor de piloot en 1 a 2 crewleden. De complexe vorm van deze Special Shape is opgebouwd om een normale ronde ballon met speciale interne verstevigingsbanen om de ballon zijn vorm te laten houden. De enveloppe is gemaakt van Polyester stof. De ingewikkelde tekeningen op de stof zijn op de losse panelen geschilderd voordat ze aan elkaar zijn genaaid om deze enorme ballon te vormen.

Maar liefst dertien kilo verf is gebruikt om het orginele design na te maken en er waren 8 kleuren stof nodig welke speciaal voor dit project zijn geverfd. Dertig mensen hebben zich bezig gehouden met deze ballon, technische designers, snijders, naaiers, grafische artiesten en een testpiloot en natuurlijk het team voor de certificering. De ballon is volledig getest en heeft de fabriek verlaten met een "Export Certification of Airworthiness" van de  "Czech Civil Aviation Authority". De order liep zeven maanden inclusief drie maanden tekenwerk, ontwerpen en allerlei berekeningen. Het naaiteam heeft in ploegendienst gewerkt om de ballon op tijd af te krijgen maar het was de moeite waard toen men de ballon zag proefvaren langs de Petrov Cathedral in Brno, de plaats waar de Kubicek fabriek staat.

      
 

13

The Art Of Ascension

 
       

De Albuquerque International Balloon Fiesta Poster series is in 1979 door ProCreations Publishing Company op de markt gebracht tijdens de achtste editie van dit ballonevenement om geld in te zamelen voor de non profit organisatie welke al bezig was vanaf 1972. Heden ten dagen is de posterserie gegroeid tot één van de populairste posterverzamelingen in de wereld en een belangrijke bron van inkomsten voor de fiesta. De eerste poster van het formaat 47 bij 85 centimeter is als gesigneerde editie in een oplage van 500 stuks en als ongesigneerde in een oplage van 2500 uitgebracht en kostte respectievelijk $18 en $35. Verzamelaars betalen nu soms $1200 als ze er al één tegenkomen. De 10th anniversary poster in 1981 was de eerste poster die ballonnen liet zien tegen een achtergrond met het New Mexicaanse landschap. De poster is meestal uitverkocht voor het einde van elke fiesta. Het aantal exemplaren is iets vergroot om aan de vraag te kunnen voldoen en verzamelaars bieden regelmatig een hogere prijs om het geliefde object mee naar huis te kunnen nemen. Binnen een jaar zijn de prijzen van de meeste posters meerdere malen over de kop gegaan. Voor de poster van 2002 heeft ProCreations de internationaal bekende balloonartist Mark Pacan aan het werk gezet.  Zijn werk herken je direct aan de warme uitstraling van zijn afbeeldingen. Ook deze poster is er in twee versies; de gesigneerde (1250) en de ongesigneerde (2500). Op de website bied men tevens ansichtkaarten aan van de jaarposters.

Illustratie: Mark Pacan

            
 

14

Festo bij Jules Unlimited

 
      

Foto: Bennie Bos

Noteer nu even in je agenda voor volgende week vrijdag:

De opnames die in Juli van dit jaar gemaakt zijn voor het programma Jules Unlimited waarbij Rien Jurg drie parachutisten dropt met de "Festo" ballon, worden vrijdag 20 December uitgezonden. 

Het onderdeel wordt "Balloon Jump" genoemd.

Jules is iedere vrijdag rond 19.00 uur te zien bij de Vara op Net 3.

     
 

15

Montegi Japan

Verhaal en foto's van Sean Kavanagh uit Australie

 
      

Montegi is een kleine stad 150 kilometer noordwestelijk van Tokyo aan de oostkust van Japan. Het is tevens de locatie van één van de Honda race en testbanen, thuisbasis van diverse motorsporten inclusief GP Bikes en Indy Carts genaamd "de Twin Rings".  De afgelopen drie jaar is het ook de locatie geweest voor de laatste ronde van de "World Honda Hot Air Balloon Grand Prix". De racebaan is het startveld voor het ballonevenement terwijl de Control Tower dienst doet als competitie en briefing ruimte. De meeste deelnemers overnachten in het Twin Ring Hotel op dezelfde locatie wat het geheel een plezierige wedstrijd maakt. Wedstrijden als deze vormen voor mij altijd een grote uitdaging. Niet alleen omdat er een aantal van de beste piloten ter wereld aanwezig is maar ook omdat het gebied bergachtig is en hevig begroeid.

Sean en zijn voltallige crew ??

Tijdens de meeste ochtendvaarten is het niet ongebruikelijk dat je de eerste twee doelen moet zetten in smalle valleien voordat het land een wat meer open karakter krijgt. Het is een spectaculaire plaats op aarde om te varen, een beetje gedurfd als je het voor de eerste keer van boven ziet. Dit jaar, net als twee van de vorige jaren van de WGPX finale's was het weer strijd tegen het Ultra Magic Racer team van Joe Heartsill uit Amerika en Uwe Schneider uit Duitsland welke beidden een kleine voorsprongen hadden in de ranking.

       

Op de foto hierboven zie je duidelijk de twee racebanen van Honda,  de beroemde Twin Rings.

        

Masashi Kakuda is de wedstrijdleider van dit evenement en tevens organisator van de Honda Grand Prix. Hij demonstreerde wederom waarom hij gerespecteerd en geliefd is als wedstrijdleider door simpele maar uitdagende opdrachten te maken, passend bij het actuele weertype. Een typische ochtendvaart bestond meestal uit een Pilot Decleared Goal, een Judge Decleared Goal en twee Fly-Ons terwijl voor de avond we meestal de bergen inreden om aansluitend een Pilot Decleared Goal met een Fly-In te maken.

De gehele competitieweek vroeg hij voortdurend om Gravity Marker Drops op alle (met uitzondering van één) 23 opdrachten. De wind was over het algemeen zeer onvoorspelbaar in de valleien (althans, dat is MIJN excuus) en dat  bracht behoorlijke druk op de schouders van de piloten waarbij een score van 30 meter van het doel niet zo heel erg goed was. Na de eerste vaarten had Joe Heartsill zich gesetteld op de leidende positie en veranderde de posities van de piloten in de middenranking continu. Op de zaterdagochtend toverde Masashi een perfecte publiciteitsstunt uit zijn hoge hoed, een Fly-In op een school in Montegi-stad. Voor de camera's kregen we toestemming om voor die opdracht de markers te góóien in plaats van te laten vallen. De piloten scoorden scherp en deze opdracht werd gewonnen door Johnny Petrehn met een afstand van 95 centimeter terwijl hij voor de tweede keer het doel passeerde. Mijn 105 centimeter was goed voor een tweede plaats. Daarna weer verder voor nog eens drie doelen met uiteraard weer gewoon de Gravity Drops. De laatste vaart was op zondagochtend waarbij men enigzins ongerust naar de lage wolkenbasis keek. Berichten van de meetteams bij de doelen verderop namen de ongerustheid weg want daar was het zicht in orde.

Ik ging als eerste omhoog zodat ik geen ballonnen om me heen had voor het geval het toch zo slecht zou zijn zoals het er vanaf de grond uitzag waarbij ik al snel ontdekte dat het zicht inderdaad prima was en ik koers zette naar de laatste twee doelen van de wedstrijd met geen idee wat de wind in de valleien zou doen die dag. 

De rest van het deelnemersveld zat ver achter mij, sterker nog, er moesten nog ballonnen starten terwijl ik al inzakte voor het eerste doel. Na een drop van 12 meter had ik nog tijd om te landen en naar het doel te lopen samen met mijn crew alwaar de andere piloten net bezig waren hun markers op het doel te laten vallen. Op het eind had (alweer) Joe Heartsill uit Amerika de langste adem en won deze Honda Grand Prix. Tweede werd Nick Donner en op de derde plaats kwam Johnny Petrehn. Ik weet zeker dat zijn teamgenoot Matthijs de Bruin hierover zeer verheugd is. De burgemeester van de stad organiseerde een feest met verplicht bier of sake voor de piloten. Geen van allen stribbelde hard tegen ondanks aanmoedigingen van het publiek. De eerste plaats vertegenwoordig een prijs van 5 miljoen Yen.

Dit maakt het zeker één van de interresantste wedstrijden. De piloten werken vaak onderling samen en delen hun gedachten en plannen (tenminste een gedeelte daarvan). Deze wedstrijd is een model hoe het hoort te zijn en mijn team en ik hebben inmiddels alweer voor het volgende jaar ingeschreven.        Sean Kavanagh

       
 

16

Open bedrijvendag in het Waasland (B)

Verhaal van Christian Blancquaert

 
    

Wim Verstraeten nam op 6 Oktober deel aan de open bedrijvendag, een prachtig initiatief om de ballonvaart te promoten en zijn bedrijf ook al is het een KMO in de kijker te zetten en het publiek kennis te laten maken met wat een ballonvaartbedrijf zoal te bieden heeft. Vergeten we natuurlijk ook niet het verleden want Wim heeft ook al naam gemaakt in de ballonwereld, denken we hierbij aan het Breitling project (rond de wereld vaart) vaarten over de Kilimanjaro en Atlantische Oceaan of wat denk je van een vaartje in de Libische woestijn of over de Turkse zijderoute, allemaal stuk voor stuk ondernemingen waar heel wat voorbereiding komt bij kijken en waar de bezoeker via een videoprogramma mee kon  kennis maken. Het overzicht in de hall met de ballontrailers oogde van een goede organisatie, moet ook wel als je ziet wat een plaats de grote ballontrailers innemen dan dient alles netjes te worden geparkeerd, uitleg was er door de piloten en crewleden alsook Wim zelf. 

In het oog sprong zeker en vast de grote mand van de Maes pils ballon een 12000m3 grote ballon die door het Wase luchtruim vaarde dit seizoen en die we zeker volgend seizoen zullen terugzien, dit samen met de dit jaar uitgebreide vloot ziet de toekomst voor Hot Air Balloon Promotions er rooskleuriger uit dan ooit. De vele bezoekers getuigden van de interesse om en rond de ballonvaart, dus bevestiging van de naam Sint – Niklaas als ballonstad.

         
 

17

Ruilbeurs Den Haag

Verhaal van Johan Hetebrij

 
         

Op 17 november jl. werd door de Luchtvaart Historische Vereniging in Den Haag een ruilbeurs voor ballonverzamelaars georganiseerd. Er waren zo'n 15 standhouders uit Nederland en België aanwezig in de met ballonposters versierde zaal Zuiderpark. Ook was de LHV zelf met een stand aanwezig, waar naast o.a. ballonpost ook zwart/wit ansichtkaarten gekocht konden worden van ballonopstijgingen in de jaren 60/70. Nadat we onze stand hadden ingericht ging ik eens kijken wat er zoal te verkrijgen was bij de anderen. Hierbij werd ik aangenaam verrast, bij bijna iedere stand lag wel iets om mijn verzameling aan te vullen! Ronduit uniek waren de voorwerpen die Nini Boesman te koop had, maar ook bij Cor en Hannie Bennaars en Paulien Bläss kom je steeds weer nieuwe dingen tegen. Verder heb ik nog ballon t-shirts, ingelijste ballonprenten, zelfgemaakte kaarten en een videoband over ballonvaren gekocht. Helaas weigerde overigens het video-apparaat in deze zaal, waardoor er deze dag geen video's vertoond konden worden. De standhouders hoefden geen tafelhuur te betalen, de zaalhuur werd betaald uit de opbrengst van een verloting!

Hiervoor hadden de leden van de LHV traditiegetrouw zelf prijzen meegenomen, waaronder enkele unieke voorwerpen met een ballon erop, die nergens meer te koop zijn... En er waren zoveel prijzen dat bijna iedereen wel iets won!
's Middags ben ik druk bezig geweest met het ruilen van pins, ansichtkaarten en stickers, waardoor ik ook op dat vlak mijn verzameling kon uitbreiden. Voor alle duidelijkheid: het betrof hier een éénmalige ruilbeurs. Wel wordt er ieder voorjaar in Oosterwolde een ballondag gehouden, dus wie deze beurs gemist heeft: kom op 1 maart 2003 naar het gelderse Oosterwolde!      Johan Hetebrij

        
 

18

Brussel krijgt kabelballon

Uit Nieuwsblad Brussel

 
     

In de Koning Albert II-laan, aan de gebouwen van Belgacom in de Noordwijk, komt een kabelballon die jong en oud een onvergetelijke kijk op Brussel zal bezorgen. De telecommunicatiemaatschappij is de hoofdsponsor van de prestigieuze toeristische attractie. Deze enorme ballon met een inhoud van 5.500 m2 , wordt opgeblazen met helium en met de grond verbonden door een kabel. In een ronde gondel kunnen dertig personen genieten van een ongetwijfeld schitterend uitzicht. Gelijkaardige ballons zijn al topattracties in Parijs, Bordeaux, Bologna, Berlijn en andere grootsteden in Europa en de rest van de wereld. Op de grond lijkt de stad een onoverzichtelijke wirwar van straatjes en lanen, maar van op een hoogte van 150 meter geeft de stedenbouwkundige structuur van Brussel zich helemaal bloot. De woonwijken, de ultramoderne zakenwijk, de oude stad, de grote lanen en de groen ruimten worden afzonderlijke entiteiten. Bij helder weer is het mogelijk om 40 km ver te kijken. De ballon zal worden geëxploiteerd door Aerobrussels, dat ook het toeristische en culturele beheer waarneemt van de basiliek van Koekelberg en het panorama daar. Er werd een overeenkomst gesloten met de gemeente Schaarbeek, waardoor die recht heeft op een percentage van de entreegelden. De Schaarbeekse jeugd krijgt ook een gratis vlucht aangeboden. De werken gaan van start in januari, zodat het gevaarte in april de lucht in kan. 

Een kabelballon  Foto: Aerophile

     
 

19

Evenementen

 
     

Geachte collega's, ook in 2003 organiseer ik een aantal ballonevenementen. In ZUTPHEN is er wederom een 4 daags evenement en wel op 3-4-5-6 juli. De voorwaarden hiervoor worden op aanvraag toegestuurd. Op 30 april gaan er weer 35 ballons vanaf het WVC veld in WINTERSWIJK de lucht in. Nieuw is op 21 juni vanuit het Volkspark in ENSCHEDE een massale ballonopstijging. Nieuw is ook op 6 augustus in BUITENPOST ( Friesland ) een ballonopstijging met 35 ballons. Dit gebeurd ter ere van het 50 jarig bestaan van het grootste concours hippique dat Nederland heeft. Na afloop hiervan hebben we de beschikking over alle faciliteiten die daar zijn. Voor piloot en crew is daar een gratis buffet.Voor gesponsorde ballons met eigen gasten is er ook een buffet voor deze gasten. De evenementen in Zutphen-Winterswijk en Enschede worden grootscheeps gepromoot via de kranten van WEGENER. Het evenement in Buitenpost wordt gesteund en gepromoot via de Leeuwarder Courant. Het is mogelijk om met Uw eigen ballon mee te doen en dan ook Uw eigen gasten te varen. 

Foto: Bennie Bos

Wilt U passagiers voor ons varen dan is dat mogelijk mits er voldoende belangstelling voor is. Garanties hiervoor zijn nu nog niet te geven. Er worden alleen passagiers ballons toegelaten die max 8 passagiers kunnen meenemen. Wilt U aan 1 of meerdere evenementen meedoen of wilt U meer informatie, stuur even een E-mail.. Wilt U met Uw gesponsorde ballon aan alle evenementen deelnemen dan krijgt U voorrang bij de inschrijvingen. Ik ben nog bezig met een paar andere evenementen maar dit wordt pas bekend wanneer de betreffende Gemeenten ons het groene licht geven. Met de vriendelijke groeten Herman Kleinsmit


Foto: Bennie Bos

De volgende meldingen over evenementen heb ik van een aantal van jullie de afgelopen maand ontvangen:


Hierbij alvast de mededeling dat ons evenement van de Stichting Sallandballooning volgend jaar zal plaats vinden op 31 mei 2003 te Heeten. Zie ook www.sallandballooning.nl. De plaats is Heeten in Overijsel en zullen met 25 ballonteams starten. Ook zullen er parachutisten landen en een nightglow en in de tussentijd vertier en vermaak voor het publiek wat zoals afgelopen keer massaal aanwezig was. Verdere berichten volgen.


Ballonfestival Waddinxveen 30 april 2003, we zoeken nog deelnemers, voorkeur kleine passagiersballonnen en special shapes, het webadres is luchtballon.com


Het 20e Barneveldse Ballonfiësta wordt in 2003 gehouden van 16 t/m 19 juli.


      
 

20

Tot slot

 
     

Tot slot nog een aantal dingen; Hiernaast alvast het eerste kerstkaartje wat ik binnenkreeg van de familie Doornewaard. Verder is bekend geworden wie de ballonvaart heeft gewonnen bij A3 Ballon uit de Hot Air van Oktober. Uit de vele inzendingen en antwoorden van "juryleden" in combinatie met beschikbaarheid van de registraties bij de RLD is de winares geworden: Melissa Smelt. Zij koos het kenteken PH-ATN wat staat voor Auto Trader Nederland. Ik hoop na afloop van de vaart van Melissa een spannend verhaal van haar te ontvangen. Onderaan deze Hot Air zie je een aantal nieuwe knoppen staan. Door daar op te klikken kom je op andere pagina,s. Het "Hot Air Archief" kun je nu vanaf hier bereiken zodat je eventueel ook nog eens oudere magazine's kunt nalezen. Tevens de knop "Kalender" waar in één oogopslag te zien is wanneer er weer iets te doen is op ballongebied met de nodige contactadressen. 

Ingezonden door de Familie Doornewaard

Uiteraard de knop "Ballooning Pictures" (mijn andere website) waarop elke maand een nieuwe fotoreportage te zien is, deze maand is het onderwerp "Ballonfiesta Rhenen 2002". En als laatste natuurlijk de "E-mail" knop voor het geval je mij een spannend, interresant of gewoon leuk ballonverhaal wilt mailen. Als je er ook nog foto's bij kunt leveren is dat helemaal toppie. De digitale kerst en nieuwjaarsgroeten vanaf deze redactie is in de maak en kun je uiteraard voor de kerst nog in je digitale brievenbus verwachten. De digitale kaarten die nog binnenkomen plaats ik in de volgende uitgave van Hot Air Magazine. Met de vriendelijke groeten uit de redactiekamer, Bennie Bos.